Koen Snyers & Zeghetmettekst slaan een nieuwe weg in

Koen Snyers / Zeghetmettekst

Vanaf nu varen Koen Snyers & Zeghetmettekst een ietwat andere koers. Zeghetmettekst blijft vier keer per jaar actief als podium voor woord met een streep muziek in Hasselt, maar verder wordt Zeghetmettekst vooral Koens eigen huis voor poëtische tekst. Wat dat precies betekent, vertelt hij zelf.

De afgelopen twee jaren waren een rollercoaster voor Koen Snyers en zijn initiatief Zeghetmettekst. Naast zijn drie eigen dichtbundels gaf Zeghetmettekst drie bundels van andere auteurs uit. Koen stampte podium voor woord Zeghetmettekst uit de grond, dat vier keer per jaar plaatsvindt bij Tarte Tatin in Hasselt en in mei aan de zevende editie toe is. En hij staat meer en meer op het podium met zijn voordrachten, maar ook met zijn poëtisch-muzikale vertellingen ‘Onderweg naar hier en later’ en ‘Ik zie mensen’, onder meer tijdens Kunstenfestival Watou vorig jaar en in cultuurcentrum Leopoldsburg begin dit jaar.

“Het is inderdaad veel allemaal”, vertelt Koen. “Het begon zelfs wat té veel te worden, in combinatie met een hoofdjob. Precies daarom wordt Zeghetmettekst vanaf nu, naast podium voor woord in Hasselt, vooral mijn eigen huis voor poëtische tekst. Vanuit dat huis zal ik alleen nog mijn eigen werk uitgeven, wil ik poëzie ook meer gaan creëren op andere materialen dan papier, wil ik mij verder focussen op het maken en brengen van poëtisch-muzikale vertellingen, wil ik naar manieren zoeken om poëtische tekst in verbinding te brengen met andere kunstvormen en bij meer mensen te brengen. Uit de poëtische vertellingen met live muziek blijkt zo vaak dat ook mensen die geen affiniteit hebben met poëzie, overstag gaan en enorm geraakt worden. Er zijn dus meer mensen die houden van poëzie dan algemeen wordt aangenomen. En daar wil ik verder voor gaan.”

“Ik stop dus met het uitgeven van andermans werk”, gaat Koen verder. “Niet omdat het niet boeiend is, wel omdat ik voldoende tijd wil hebben om mijn eigen creatieve ei kwijt te kunnen. Het was heel fijn samenwerken met de auteurs Ruth Van de steene, Annelies Leysen en Elfi Vandenabeele, gelukkig hebben ze begrip voor mijn beslissing. Ik wil trouwens niet alleen via podium Zeghetmettekst kansen bieden aan andere dichters, maar ik zal ook maandelijks of om de twee maanden in de rubriek geoogst een selectie van maximum drie gedichten, ingestuurd door andere dichters, in de kijker plaatsen op mijn website.”

“De koerswijziging houdt ook in dat ik met de verkoop van elke dichtbundel van me een goed doel zal steunen”, besluit Koen. “Al sinds de verschijning van Leg mij dwars in december 2016 gaat er één euro per verkocht exemplaar naar het Netwerk tegen Armoede. Per verkocht exemplaar van Ik zie mensen schenk ik nu één euro aan Kom op tegen Kanker.”