Bij pleisterplekken zullen we halt houden, zullen we?

5 januari 2019 /

Bij het begin van 2019 wenst Koen Snyers jou, ook in naam van Zeghetmettekst en KAAi collectief, alle goeds in het nieuwe jaar. Hij doet dat met een open brief, als het ware een nieuwjaarsbrief, gericht aan jou, liefhebber van woord en muziek. Met een warme oproep naar pleisterplekken aan het eind.

//

Beste liefhebber van woord en muziek

Bij pleisterplekken zullen we halt houden, trekpleisters laten we links liggen. Met deze woorden begint de laatste tekst uit mijn bundel Wij zijn breekbaar.
Herken je het gevoel? Dat je trekpleisters, waar het wemelt van de drukte en de mensen, meer en meer wil negeren. Dat je meer en meer op zoek wil naar een pleisterplek, een plek waar je rust vindt en graag vertoeft.  Mij overvalt dat gevoel steeds meer.

Het is de wanderlust – het verlangen om de wereld te ontdekken, in mijn geval liefst van al de wereld dichtbij – die me, al wandelend of per fiets, op pleisterplekken brengt: op mooie plekken temidden van de natuur, in pittoreske dorpen, bij pure mensen op authentieke locaties. Weg van de hectiek van het alledaagse leven, bij voorkeur ver weg van de grote mensenzee, waar ik niet graag in verdrink.

Er is dus de wanderlust die me op pleisterplekken brengt, maar daarnaast zijn er mijn activiteiten als dichter, schrijver, maker en tekstperformer die pleisterplekken creëren. Als ik woorden op papier zet, creëer ik in de eerste plaats een pleisterplek voor mezelf. De voorbije drie jaar kreeg ik bovendien steeds meer de kans om al die woorden op papier te delen met andere mensen: in de vorm van bundels, maar ook als muzikale vertelling op diverse culturele podia en in huiskamers. Wat ik hieruit leerde? Dat er meer mensen zijn die op zoek zijn naar pleisterplekken, waar ze de tijd even stil kunnen zetten en tot rust kunnen komen. Dat woorden op papier, maar meer nog woorden en muziek op een podium mensen een pleisterplek kunnen bieden.

In dat opzicht was 2018 een scharnierjaar. Ik voltooide samen met singer-songwriter Staf Nys (aka Gustav Leo) een prachttoer van in totaal twaalf optredens met de muzikale vertelling ‘Ik zie mensen’. In totaal zagen bijna duizend mensen deze voorstelling, van in een intieme huiskamer tot op het grootse Kunstenfestival Watou. De vele positieve reacties deden me beseffen dat we met deze voorstelling vele mensen een pleisterplek boden.

Om op dat elan verder te gaan, is er sinds september 2018 KAAi collectief, een creatief partnerschap dat ik aanging met multi-instrumentaliste Sarah Vaesen. Met podiumvoorstellingen op basis van mijn teksten wil KAAi collectief een pleisterplek bieden in vluchtige tijden, een plek waar woord en muziek aanmeren. Samen met Sarah creëerde ik de muzikale vertelling ‘Wij zijn breekbaar’, gebaseerd op mijn vierde bundel. Deze voorstelling ging in december 2018 in première in het cultuurcentrum van Maaseik. Laurens Leurs, directeur van het cultuurcentrum, noemde de voorstelling achteraf een aanrader voor de meerwaardezoeker.

Met deze voorstelling toeren Sarah en ik de komende periode langs culturele podia, maar heel graag houden we er ook mee halt in jouw huiskamer. Bij deze, een warme oproep: tover jouw huiskamer in 2019 voor een middag of een avond om tot een pleisterplek waar onze woorden en muziek mogen aanmeren voor jouw familie en vrienden. De wereld zal er even veel warmer van worden.

Wat er ook van zij, ik wens jou tal van pleisterplekken in 2019.

Poëtisch-muzikale groeten

Koen Snyers

//

Heb je interesse in de muzikale vertelling ‘Wij zijn breekbaar’ in jouw huiskamer? Neem dan contact op via 0497 99 87 35 of info@zeghetmettekst.be.