Over

Koen Snyers

Koen Snyers schrijft, creëert en performt. Hij kijkt altijd door de bril van een socioloog. Zeghetmettekst is zijn alter ego en label, Postbus Z is zijn postkaartenlabel met abonnementsformule. Samen met multi-instrumentaliste Sarah Vaesen vormt hij KAAi collectief.

//

In 2015 debuteerde Koen met de bundel ONDERWEG NAAR HIER EN LATER, die de basis vormde van de poëtisch-muzikale vertelling die hij zes keer voor publiek bracht samen met fluitiste Marjoke Swinnen, onder meer tijdens Kunstenfestival Watou in augustus 2016.
Zijn tweede bundel LEG MIJ DWARS (2016) was een verzameling van 75 puntdichten, geselecteerd en herschreven op basis van ruim 750 puntdichten die hij schreef tussen 2013 en 2016.
IK ZIE MENSEN (2017) was zijn derde bundel, intussen aan een derde druk toe. Deze bundel leest als een slingerend verhaal, dat hij samen met singer-songwriter Staf Nys (Gustav Leo) als poëtisch-muzikale vertelling twaalf keer op een podium bracht voor in totaal bijna 1.000 toeschouwers: in de cultuurcentra van Leopoldsburg en Maaseik, in enkele bibliotheken, in huiskamers, op culturele events en op enkele festivals, onder meer tijdens editie 2018 van Kunstenfestival Watou.
De vierde bundel WIJ ZIJN BREEKBAAR (intussen tweede druk) werd op 21 september 2018 voorgesteld aan het publiek in eleven11 art gallery in Beringen, tijdens de vernissage van de gelijknamige expositie die de porseleinkunst van Wendy Van Geel en de poëtische teksten van Koen samenbracht. Samen met Sarah Vaesen creëerde hij een nieuwe muzikale vertelling op basis van de bundel. Met deze voorstelling, die in première ging op 13 december 2018 in cultuurcentrum Achterolmen van Maaseik, toerden Koen & Sarah tussen december 2018 en februari 2020 langs 14 culturele podia, voor in totaal bijna 700 toeschouwers. Als er nieuwe speeldata zijn, vind je die op de agendapagina. Deze voorstelling is de eerste van KAAi collectief, het creatief partnerschap van Koen & Sarah.
In februari 2020 verscheen Koens vijfde bundel DE ZIN VAN DONDERDAGEN. In deze bundel herschreef Koen 52 zinnen van donderdag, hij ordende ze tot een verhalend geheel en hij bracht ze samen met een selectie van eigenhandig gemaakte foto’s in kleur. Misschien overstijgt deze combinatie van zinnen en beelden de zin van donderdagen en staan ze voor de zin in het leven. Op basis van deze bundel werkt Koen aan een nieuwe voorstelling, een solovoorstelling met in eerste instantie tekst en in een latere fase wellicht ook muziek en/of video. Graag laat hij de voorstelling groeien via try-outs in huiskamers, vooraleer hij ermee wil toeren op culturele podia.

//

Zeghetmettekst is het alter ego en label van Koen Snyers.
Vanuit label Zeghetmettekst geeft Koen zijn eigen bundels uit, creëert hij (poëtische) tekst op andere materialen dan in boekvorm, is hij maker en performer van muzikale vertellingen en brengt hij (poëtische) tekst in verbinding met andere kunstvormen en belevingen.

//

Sinds september 2019 is er Postbus Z, het gloednieuwe postkaartenlabel van Zeghetmettekst, met een jaarabonnementsformule. Abonneer je jezelf op Postbus Z, dan krijg je een jaar lang maandelijks een poëtische postkaart (in twee exemplaren) in je brievenbus. Om jezelf of iemand anders cadeau te doen.

//

Sinds september 2018 is er KAAi collectief, het creatief partnerschap van Koen met Sarah Vaesen. Met podiumvoorstellingen op basis van Koens teksten wil KAAi een pleisterplek bieden in vluchtige tijden, een plek waar woord & muziek aanmeren.
Sarah Vaesen geeft les, musiceert, draagt voor, vertelt, coacht en regisseert. Vanuit haar fascinatie voor taal, poëzie en muziek is ze creatief actief in tal van projecten. In KAAi collectief onderzoekt ze samen met Koen hoe teksten en muziek in een performance met elkaar in dialoog kunnen gaan.

//

Volg Koen Snyers aka Zeghetmettekst op de voet via facebook en instagram.
Volg KAAi collectief via facebook.